Monday, June 27, 2011

2 παλιές και 1 (σχετικά) καινούρια

Είδα πρόσφατα τις παρακάτω ταινίες και τις προτείνω. Ειδικά οι 2 τελευταίες προσφέρουν και πλούσιο θέμα συζήτησης.

Έχουμε και λέμε. Κωμωδία μυστηρίου. Ίσως το πιο αγαπημένο μου είδος ταινίας. Και δυστυχώς μετρούνται στα δάχτυλα. Εκτός λοιπόν από τις τοπ του είδους Murder by Death και Clue, υπάρχει και η ταινία του 1982, Deathtrap με πρωταγωνιστές τους Michael Caine και Christopher Reeve (βλέπε Superman). Εδώ έχουμε έναν επιτυχημένο θεατρικό συγγραφέα ο οποίος όμως έχει αρχίσει να παίρνει την κατηφόρα. Όταν ένας νέος επίδοξος συγγραφέας του στέλνει ένα αριστουργηματικό έργο προς σχολιασμό, αρχίζουν να μπαίνουν περίεργες σκέψεις στο μυαλό του.


Αλλάζουμε κλίμα και πάμε σε μια ταινία του 1975 σε σκηνοθεσία Peter Weir (Dead poets society, Truman Show, The way back). Με τον εντελώς άκυρο ελληνικό τίτλο, Το μυστικό του βράχου των κρεμασμένων, η ταινία Picnic at hanging rock μας μεταφέρει στα 1900 την ημέρα του Αγ. Βαλεντίνου, όπου μια σχολή θηλέων επισκέπτεται την περιοχή του Κρεμαστού Βράχου για ημερήσια εκδρομή. Στη διάρκεια του ηλιόλουστου απογεύματος και εν μέσω μιας περίεργα υποβλητικής ατμόσφαιρας 3 νεαρές μαθήτριες και μια δασκάλα τους εξαφανίζονται χωρίς καθόλου ίχνη. Η ταινία απέχει από οποιοδήποτε άλλο θρίλερ εποχής, και καταφέρνει να δημιουργήσει τόσο με το εξαιρετικό μουσικό θέμα της, όσο και με την ποιητικά αινιγματική ατμόσφαιρά της, εικόνες και αισθήσεις που δύσκολα φεύγουν από το μυαλό. Επίσης δύσκολα περιγράφονται, οπότε δείτε την και ελάτε να την κουβεντιάσουμε.


Και μια πιο πρόσφατη ταινία για αλλαγή, το The life before her eyes του 2007, με τις Uma Thurman και Evan Rachel Wood. Μια γυναίκα ξαναζεί στιγμές από τα εφηβικά της χρόνια με την αφορμή της θλιβερής επετείου των γεγονότων (που θυμίζουν την περίπτωση Columbine) που συνέβησαν στο σχολείο της πριν 15 χρόνια. Ή μήπως το αντίστροφο?

No comments: