Wednesday, February 16, 2011

The Fighter

Μετά το Conviction έρχεται η ταινία The Fighter να ασχοληθεί με τη σχέση δύο αδερφών βασισμένη και πάλι σε αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την ιστορία του μποξέρ "Irish" Micky Ward στα πρώτα βήματα της καριέρας του και τη σχέση του με τον μεγαλύτερο αδερφό και προπονητή του, Dicky Eklund (ο οποίος υπήρξε τοπικός θρύλος στο boxing).

Τα δύο αδέρφια υποδύονται εξαιρετικά οι Mark Wahlberg και Christian Bale αντίστοιχα, οι οποίοι προετοιμάστηκαν εμφανώς για τους ρόλους τους όσον αφορά τη φυσική και σωματική τους κατάσταση (ο Wahlberg μάλιστα είχε αρχίσει την προετοιμασία από το 2005). Θαυμάζω ιδιαίτερα όμως τον Christian Bale ο οποίος είναι και υποψήφιος για Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για τις κατά καιρούς μεταμορφώσεις του καθώς καταφέρνει να ενσαρκώνει ουσιαστικά τους ρόλους του. Εδώ θυμίζει τρομερά την εικόνα του στην ταινία "The Machinist", γεγονός που τον βοηθά να χτίσει μια αξέχαστη ερμηνεία. Είναι από τους ηθοποιούς εκείνους που χρησιμοποιούν όλα τους τα εκφραστικά μέσα για να αποδώσουν ένα χαρακτήρα. Δεν ξέρω αν αυτό μετρά αρνητικά για την ταινία συνολικά αλλά ο Bale είναι κατά τη γνώμη μου αυτός που δικαίως κλέβει την παράσταση.

Παρά τη θεματολογία της (η πυγμαχία δεν είναι στο τοπ των προτιμήσεων συνήθως) η ταινία δεν επικεντρώνεται στο ρινγκ όπως μπορεί να υποθέτει κανείς αλλά αναπτύσσει όσο μπορεί πιο ανθρώπινα τους 2 κεντρικούς χαρακτήρες της. Ασχολείται με τις σχέσεις των μελών της πολυπληθούς οικογένειας του Ward, τον εθισμό του Eklund στο κρακ, την ατμόσφαιρα του γυμναστηρίου αλλά της γειτονιάς γενικότερα. Η ιστορία παρουσιάζεται με ιδιαίτερη φυσικότητα (εδώ βοηθά και ο τρόπος που χρησιμοποιείται η κάμερα) χωρίς να προσπαθεί να ασκηθεί κριτική, πράγμα που εξυπηρετεί την ροή που σε καμιά περίπτωση δεν γίνεται κουραστική. Μια σχετικά αδιάφορη ιστορία κατάφερε με την ειλικρίνειά της να αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες ταινίες τις φετινής χρονιάς.


Στο πλαίσιο των πολύ καλών δεύτερων ρόλων έχουμε και ακόμα 2 υποψηφιότητες για το Όσκαρ Β' γυναικείου για τις δύο γυναίκες στη ζωή του πρωταγωνιστή, την Amy Adams και τη Melissa Leo (η δεύτερη εμφανίζεται και στο Conviction). Καλή τους επιτυχία!

No comments: