Tuesday, February 8, 2011

Conviction

Η ταινία Conviction είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Kenny Waters (το χαρακτήρα του υποδύεται ο Sam Rockwell) ο οποίος καταδικάστηκε άδικα σε ισόβια φυλάκιση το 1983 για την άγρια δολοφονία μιας γυναίκας η οποία είχε συμβεί 3 χρόνια νωρίτερα. Η αδερφή του Betty Anne (το ρόλο στην ταινία έχει η δις βραβευμένη με Όσκαρ, Hilary Swank) η οποία ποτέ δεν παύει να πιστεύει στην αθωότητά του καταφέρνει έχοντας ελάχιστη μόρφωση να πάρει πτυχίο νομικής με σκοπό να τον εκπροσωπήσει και τελικά να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες που τον βάραιναν. Και όλα αυτά όντας εργαζόμενη και χωρισμένη μητέρα 2 ανήλικων παιδιών.

Η Hilary Swank δίνει μια αρκετά καλή ερμηνεία ενώ και ο Sam Rockwell καταφέρνει να αποδώσει με ιδιαίτερη προσοχή έναν ίσως όχι απόλυτα συμπαθή χαρακτήρα. Οι ηθοποιοί στους δεύτερους ρόλους όπως η Minnie Driver και η Juliette Lewis είναι επίσης πάρα πολύ καλοί. Σκηνοθετικά και σεναριακά όμως λείπει αυτό το κάτι που θα μπορούσε κάλλιστα να απογειώσει την ταινία και να την φέρει και στις λίστες των Όσκαρ (δυστυχώς δεν είναι υποψήφια σε καμία κατηγορία μεγάλων βραβείων, τυχαίο δε νομίζω?).

Η δομή επικεντρώνεται υπερβολικά στη σχέση των δύο αδερφών καθώς και στην ταλαιπωρημένη παιδική τους ηλικία χωρίς να εστιάζει σε καμιά στιγμή στους λόγους για τους οποίους ο πρωταγωνιστής αποτέλεσε το θύμα μιας τέτοιας ιστορίας. Ασχολείται επίσης η ταινία πολύ επιφανειακά με την πολύχρονη προσπάθεια της πρωταγωνίστριας να πάρει απολυτήριο, να τελειώσει το πανεπιστήμιο και φυσικά να επιτύχει στο περίφημο bar exam για να αποκτήσει τίτλο δικηγόρου καθώς και με το πώς αυτή επηρέασε τους υπόλοιπους τομείς της ζωής της. Η αποδεδειγμένη δε διαπλοκή στο χώρο της αστυνομίας δεν αναπτύσσεται παρά ελάχιστα ενώ θα μπορούσε κατά τη γνώμη μου να αποτελέσει βασικό άξονα της πλοκής και να μας δώσει ένα πολύ ενδιαφέρον θρίλερ παρά μια έντονα δραματική ταινία.


Και κάτι που δεν αναφέρεται στην ταινία. Ο Kenny Waters λίγους μόλις μήνες μετά την αποφυλάκισή του, χτύπησε πολύ σοβαρά στο κεφάλι ύστερα από μια ατυχή πτώση, γεγονός που του κόστισε τη ζωή.

No comments: